De onzin van een verbod op energiedrink

De onzin van een verbod op energiedrink

Als jaren wordt gediscussieerd over een verbod of een leeftijdsgrens op de verkoop van energydrink in Nederland. Een verbod op energydrink is iets wat op het verlanglijstje van menig kinderarts en tandarts staat. Deze discussie wordt daarnaast opgelaaid door verschillende incidenten, met energydrink in de hoofdrol, die in het nieuws zijn gekomen. Energydrink zou vol zitten met gevaarlijke stoffen die slecht zijn voor je hart en nieren en zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Foodwatch heeft inmiddels een petitie opgestart die mensen uitnodigt een handtekening te zetten, om zo dit verbod te steunen. Als we Foodwatch mogen geloven zal dit verbod een hoop hartkloppingen en ziekenhuisopnames onder de jeugd schelen.
Maar is het tegenwoordig nou echt zo slecht gesteld met het geestelijk welzijn van de jeugd dat een verbod op energydrink noodzakelijk is?

De gevaren van Energydrink

Hieronde zal worden omschreven wat de beweegreden zijn geweest voor het overwegen van een verbod of leeftijdsgrens op energydrink.

De ‘gevaarlijke’ ingrediënten 

De belangrijkste motivatie voor het verbod op energydrink zijn de ingredienten die het bevat. Volgens de voorstanders van het verbod zijn energiedrankjes niet alleen 'suikerrijke caloriebommen', maar verwekken ze ook hartritmestoornissen, krampaanvallen, nierfalen en af en toe zelfs sterfgevallen. Maar voordat we de petitie tekenen, laten we eerst alle dooddoeners even afzonderlijk bekijken.
 

Suiker

je hoeft geen arts te zijn om te weten dat de inname van teveel suiker niet goed voor je gezondheid is. Maar hoe zit het met het suikergehalte in energy drankjes?
Laten we eerst even duidelijk maken dat de grootste aanbieders van energydrink ook suikervrije varianten aanbieden. Mocht suiker de reden zijn van een verbod dan moet er dus onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende energy drankjes.
Als voorbeeld voor het suikergehalte nemen we een veel verkocht blikje energydrink, verkrijgbaar in de vrijwel alle supermarkten. Op het etiket staat 10,5 suikers per 100ml. Een blikje van 250ml bevat dus 25 gram suikers.  Ter vergelijking hieronder een lijstje van dranken met vergelijkbare hoeveelheden suiker per 250ml:
 

  • Chocomelk: 29,75 gram
  • Vifit: 20,25 gram
  • Coca-Cola 26,5 gram
  • Roosvicee (verdund) 23,75 gram
  • Fristi 20,50 gram

In principe spreken deze cijfers voor zich. Vergeleken met andere dranken bevat energydrink niet extreem veel suiker. Zelfs dranken als roosvicee en slimpie, waarvan de verkoop puur is gericht op kinderen, bevat een vergelijkbare hoeveel suiker. 
 

Caffeine 

In een blikje energydrink zit ongeveer 80mg caffeine. Veel meer kan er niet in omdat er een europese restricties gelden voor de hoeveelheid caffeine in voedingsmiddelen. De hoeveelheid caffeine in een blikje energydrink is vergelijkbaar met die van een kop koffie.
Is caffeine dan gevaarlijk? Nee, caffeine is op zichzelf niet aantoonbaar gevaarlijk. Gemiddeld nemen Nederlandse mannen 600 milligram caffeine per dag, en vrouwen 500 milligram per dag in. Deze hoeveelheid wordt ingenomen door het drinken van koffie, thee en frisdrank, maar ook door het eten ban bijvoorbeeld chocolade.
Het voedingscentrum adviseert om de inname van caffeine te beperken tot 600mg per dag bij volwassenen en 400mg voor kinderen in de leeftijd van 12-16 jaar. Omgerekend naar blikjes energydrink zijn dit respectievelijk 7 en 5 blikjes per dag.

 
Taurine 

Taurine is een stof die van nature in verschillende soorten voedsel voorkomt. Ook het menselijk lichaam maakt deze stof zelf aan. Een menselijk lichaam bevat ongeveer 1 gram taurine per kilogram lichaamsgewicht. Extra taurine wordt ingenomen als een oppeppend effect nodig is. Taurinetabletten zijn dan ook gewild bij een breed scala aan sporters.
Er is tot op heden nog maar weinig onderzoek gedaan naar de werking van taurine. De onderzoeken die zijn gedaan hebben tot nog toe geen aanwijzigen gegeven voor ongewenste effecten.    


Glucuronolacton

Een eng woord voor een stofje dat minder gevaarlijk is dan het klinkt. Glucoronolacton is een stof die van nature vrijkomt bij het afbreken van glucose door de lever. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de gevaren van deze stof. De conclusie is meer dan eens dat het een prestatie verbeterende stof is en zover bekend geen gevaar vormt voor het menselijk lichaam.
 

Dus er is niks aan de hand?

Er zijn wel kanttekeningen die bij de ingrediënten uit energydrink geplaatst kunnen worden. De belangijkste is: Teveel is nooit goed. Hoe logisch dit ook klinkt, bij de verkoop van menig product moet hierop geattendeerd worden. Er kunnen verschillende oorzaken een rol spelen waardoor het drinken van energydrink toch ongezond wordt. Van het innemen van teveel suiker wordt je dik, krijg je slechte tanden en ontstaan darmklachten. Van (veel) teveel cafeine kan je dood gaan.
Aan de andere kant, de LD50 van cafeïne zit al gauw op 80 blikje energydrink bij een gemiddeld persoon (exclusief de afbraakperiode van caffeine), waardoor een overdosis caffeine door energydrink weer onmogelijk wordt.
En dan nog, elk weldenkend mens kan nagaan dat het drinken van 3 liter energydrink niet gezond is. Hetzelfde geld trouwens voor 3 liter cola, 3 liter koffie en ook 3 liter water.


 

De overheid en energydrink

Nu blijft de vraag of de overheid wat moet doen om de consumptie van energiedrink terug te dringen. Aangezien dit artikel een tegenreactie is op de mening van Foodwatch; dat de overheid een rol moet spelen in het terugdringen van de consumptie van energydrink, hieronder een aantal redenen waarom dat juist niet zo moet zijn.

Noorwegen was één van de eerste landen die een verbod op de verkoop van energiedrank had ingevoerd. Echter werd dit verbod in 2009 opgeheven omdat er simpelweg geen medische grond was om een dergelijke drank te verbieden. Dat is ook direct het belangrijkste punt; zolang er geen duidelijke negatieve onderzoeksresultaten zijn naar de gevolgen van het innemen van een blikje energydrink zal er geen gegronde reden zijn voor een verbod. Daarnaast is het ene energy drankje het andere energy drankje niet. De cafeïne-, suiker- en taurine gehaltes in (suikervrije) energydrink verschillen van elkaar. Bij een verbod zou daarom onderscheid gemaakt moeten worden tussen de verschillende merken en varianten.

Nee, het is niet aan de overheid om mensen op de juiste manier met energydrink om te laten gaan. Energydrink vormt geen groter gevaar als Cola en Roosvicee zolang je er op een verstandige manier (mate) mee om gaat. In 1858 kwam Darwin na 30 jaar onderzoek met de theorie van ‘natuurlijke selectie’. Een studie met argumenten, die in het geval van overmatige inname van energydrink, makkelijker te begrijpen is dan een eventueel verbod door de overheid.

 

 

 

Goed verpakt

Met zorg verpakt

Snel verzonden

Binnen 1-3 werkdagen

Klanttevredenheid

Beoordeeld met een 9.1

Geleverd uit eigen voorraad